Bo cultural jove Arsuaga Blue Jeans Ocells La balena

Els nostres autors

Els nostres autors

Isabel-Clara Simó, tota una Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2017) i del Premi Sant Jordi (1993),entre molts altres, reconeix a tot arreu que el reconeixement que més il·lusió li proporciona és el fet de ser Filla Predilecta d’Alcoi, fet que descriu el seu tarannà localista. Efectivament, l’autora fou condecorada amb la Medalla d’Or i la distinció esmentada anteriorment el 2013, a causa de la seua dilatada trajectòria plena d’èxits literaris i periodístics i, sobretot, per la difusió que fa del nom de la ciutat que la va veure nàixer i créixer, Alcoi, sempre i quan té l’oportunitat de fer-ho.

Es tracta d’una necessitat recíproca entre totes dues: d’una banda, la ciutat d’Alcoi se n’orgulleix constantment d’haver estat bressol de grans artistes que han triomfat internacionalment, com ara el pintor Toni Miró, el cantautor Ovidi Montllor, la ballarina i coreògrafa Sol Picó o la pròpia Isabel-Clara Simó dins l’àmbit de la literatura; d’altra; l’escriptora utilitza els carrers, les tradicions i la història de la ciutat per tal de bastir la seua ficció, completant-la amb personatges dotats d’una gran càrrega simbòlica. Aquest és el cas de la seua novel·la més reeixida, Júlia (1983), fruit d’una voluntat per part de l’autora d’agafar el guant que va llançar Joan Fuster quan va proposar que algun alcoià escriguera una novel·la sobre la Revolució del Petroli, una època marcada per la industrialització tèxtil i la insurrecció del poble, agitada per les terribles condicions a què es veien abocats a finals dels segle XIX.

Però no és l’únic escrit d’aquestes característiques: també altres novel·les, de caire policíac, com ara El mas del diable (1992) i La vida sense ell (2013), es desenvolupen vertiginosament pels carrers i pels paratges naturals que envolten la ciutat d’infantesa i adolescència de l’escriptora, Alcoi; així com també els contes Alcoi-Nova York o Melodrama alcoià; i els escrits assagístics Sobre el nacionalisme (carta al meu nét) o Els racons de la memòria. Un ample ventall d’obres en què Simó s’ha nodrit del seu passat més feliç amb la finalitat de perpetuar-lo en les seues pàgines. No obstant, no s’han d’oblidar altres èxits rotunds que ha aconseguit a través de la seua destresa com a novel·lista, com és el cas de La Salvatge (Premi Sant Jordi 1993), El caníbal (2007), Jonàs (2017) o Raquel, una novel·la juvenil exitosa que gira al voltant de la trentena d’edicions.

Isabel-Clara Simó, una dona combativa, valenta i lúcida, caracteritzada per una ideologia independentista i feminista que esdevé un espill on reflectir-se per a totes les generacions alcoianes que, veuen en ella, un exemple de lluita constant per la reivindicació de la nostra llengua i de la nostra literatura.

IVAN GISBERT LÓPEZ

Vuere tots els llibres de l'autora

Entrevista a Isabel-Clara Simó al programa Plaer de mà vida de à punt

Nuestro Blog recomendado Ver más

Nuestro Blog recomendado

El Sakapuntas afila el lápiz que narra aventuras y experiencias alrededor del mundo. Un blog de viajes que invita a adentrarse en lugares impresionantes con gente maravillosa. Detrás del blog está la pasión y las ganas por descubrir nuevos lugares. Una afición que empezó desde bien pequeño y que por los años ha ido creciendo y despertando curiosidad, hasta llegar a visitar más de 40 países.

Los monacales templos de Kioto, la bulliciosa Jalan Alor de Kuala Lumpur, la sorprendente Petra, la bella Toscana, la histórica Cracovia, la sorprendente Eslovenia, la romántica y elegante París, la cosmopolita Londres, la fascinante Toledo, la caótica Marraquech, las hechizantes calles de La Habana o la enigmática Nueva York son de esos lugares que atrapan al viajero.

Recientemente, el blog El Sakapuntas ha sido seleccionado finalista en el concurso internacional de Travel Bloggers de Fitur 2019,y ha entrado a formar parte de la asociación Travel Bloggers Comunidad Valenciana.

Para organizar un buen viaje siempre hay un denominador común en los preparativos y que no puede faltar en la maleta de El Sakapuntas: una guía de viaje. Y aunque los avances informáticos y las redes sociales son de gran utilidad,no hay nada como una buena guía de viaje. Indispensable para planear el viaje y sacarte de algún apuro durante la aventura.